Monday, June 27, 2016

Πάπας Φραγκίσκος: "Συγχώρεση για όσους περιθωριοποίησαμε"

"Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία θα πρέπει να ζητήσει συγχώρεση από τους γκέι για τον τρόπο που τους μεταχειρίστηκε στο παρελθόν. Νομίζω ότι η εκκλησία θα πρέπει να ζητήσει συγχώρεση και για άλλους τους οποίους περιθωριοποίησε, όπως οι φτωχοί, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και τα παιδιά που υποχρεώνονται στην εργασία, αλλά να ζητήσει συγχώρεση και επειδή ευλόγησε κατά το παρελθόν όπλα". Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πάπα Φραγκίσκο, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στη Ρώμη από την Αρμενία. Το 2013, ο Φραγκίσκος είχε τονίσει "αν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι γκέι και αναζητεί το Θεό, και έχει καλή πρόθεση, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;" προκαλώντας αίσθηση.

Γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern («το μεγάλο κακό») αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε «αυτή η γενοκτονία», για να αναφερθεί «στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι χριστιανοί σφαγιάσθηκαν το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Αυτό αρκούσε για να προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Νουρετίν Τσανικλί, να δηλώνει πως τα συγκεκριμένα σχόλια που έκανε ο ποντίφικας ήταν ατυχή και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πρόσθεσε δε πως στις δραστηριότητες του πάπα μπορεί κανείς να διαπιστώσει όλα αυτά που αποτελούν σήμα κατατεθέν και αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία των Σταυροφοριών.

Σημειώνεται πως ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία» των Αρμενίων πέρυσι προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας η οποία ανακαλέσει για 10 μήνες τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Για νοοτροπία όπως αυτή των σταυροφόρων κατηγόρησε τον Πάπα Φραγκίσκο η Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο πρώτος για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

No comments: